Veelgestelde vragen

Pharmacon is er voor jou
Vind antwoord op al je vragen
Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact op
We informeren jou graag

Hieronder zie je een overzicht van veelgestelde vragen van examenkandidaten. Grote kans dat je hier direct het antwoord vindt op jouw vraag.

Stichting Pharmacon Visual

Welke examens kan ik doen bij Pharmacon?

Bij Pharmacon kun je de volgende vakdiploma’s halen:

 • Verkoop in de Drogisterij
 • Assistent-Drogist, bestaande uit de modules Adviseren 1 en Adviseren 2
 • Drogist, bestaande uit de modules Adviseren 1, Adviseren 2 en Toezicht

(NB: adviseren 1 en 2 kunnen ook in één examen worden afgelegd, te weten Adviseren Compleet)

Deze diploma’s zijn geldig voor het drogistenkeurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg van het Centraal Bureau voor Drogisterijbedrijven.

Stichting Pharmacon Visual

Hoe kan ik doorstromen van assistent-drogist naar drogist?

Om het vakdiploma Drogist te behalen, moet je de volgende modules hebben voltooid:

 • Adviseren 1 en Adviseren 2 (óf Adviseren Compleet) én
 • Toezicht

Heb je voor je vakdiploma Assistent-Drogist de modules Adviseren 1 en Adviseren 2 voltooid of Adviseren compleet, dan hoef je alleen nog de module Toezicht te behalen voor de doorstroom naar Drogist.

Stichting Pharmacon Visual

Hoe kan ik doorstromen van apothekersassistent naar (assistent)drogist?

Apothekersassistenten kunnen een verkorte route volgen voor het diploma Assistent-Drogist en Drogist. Na het registreren van het diploma Apothekersassistent kunnen zij de module ‘Assistent-drogist voor apothekersassistenten’ volgen. Daarna hoeft alleen de module ‘Toezicht’ te worden gehaald voor de doorstroom naar drogist. Stuur een kopie van het diploma Apothekersassistente naar Pharmacon (Postbus 1253,  3600 BG, Maarssen) of mail deze naar examens@pharmacon.nl.

Stichting Pharmacon Visual

Hoe kan ik me aanmelden voor het examen?

Vraag eerst bij je opleidingsinstelling welk examen aansluit op jouw opleiding. Als je dat weet, kun je online je examen boeken. Het is niet mogelijk om telefonisch een examen te boeken. Je kunt tijdens het boeken zelf de datum kiezen en de locatie aangeven die het dichtst bij jou in de buurt ligt.

Stichting Pharmacon Visual

Waar kan ik examen doen?

Je kunt bij Pharmacon examen doen bij meer dan 10 verschillende locaties in het land. Dus er is altijd een locatie bij jou in de buurt. Het adres van de locatie staat aangegeven op jouw boekingsbevestiging, Houd je bevestiging goed in de gaten!

Stichting Pharmacon Visual

Wat kan ik verwachten van het examen?

Je doet een digitaal examen, op de computer. De meeste examens bestaan uit 51 meerkeuzevragen en 3 casussen waarmee je 9 punten kunt behalen. Een casus is een praktijksituatie, zoals die in de drogisterij zou kunnen voorkomen.

Uitzonderingen op bovenstaande samenstelling zijn de examens voor de modules Adviseren Compleet en Toezicht.

 • Adviseren Compleet: 102 meerkeuzevragen en 6 casussen waarmee je 18 punten kunt halen.
 • Toezicht: 30 meerkeuzevragen.
 • Assistent-drogist voor apothekersassistenten: 31 meerkeuzevragen en 3 casussen (met elk 3 vragen) waarmee je 9 punten kunt halen.

Voor de examens krijg je 45 minuten de tijd, behalve voor het examen Adviseren Compleet. Daarvoor krijg je 90 minuten de tijd.

Stichting Pharmacon Visual

Wat kost het om examen te doen?

Een examen kost in 2024 € 133,05 inclusief BTW. Het examen adviseren compleet kost  € 229,- en een mondeling examen € 200,30. Het nieuwe VID-examen kost in 2024 € 75,60.

Stichting Pharmacon Visual

Kun je ook op zaterdag examens doen?

Op deze locaties kan op zaterdag examen worden gedaan. In Arnhem en Hoofddorp kun je elke 1e zaterdag van de maand terecht. Op de andere locaties kun je zeker 1 keer in de twee maanden  (met uitzondering van juli en augustus) op zaterdag examen doen.

 • Alkmaar
 • Arnhem (elke 1e zaterdag van de maand)
 • Den Haag
 • Dordrecht
 • Eindhoven
 • Hoofddorp (elke 1e zaterdag van de maand)
 • Zwolle
Stichting Pharmacon Visual

Wat zijn de exameneisen en -reglementen?

De kennis en vaardigheden die je moet beheersen, zijn voor elk diploma anders. In de exameneisen kun je lezen wat de eisen zijn voor jouw opleiding. Het examenreglement kun je hiernaast downloaden.

Stichting Pharmacon Visual

Wanneer krijg ik mijn diploma?

Direct na het examen zie je op het beeldscherm het resultaat. Je krijgt een eindcijfer tussen de 1 en de 10. Heb je een 6 of hoger, dan ben je geslaagd. De cijferlijst is direct na het examen beschikbaar via je persoonlijke account. Het resultaat dat direct na het examen en in de persoonlijke boekingsomgeving zichtbaar is, betreft een voorlopige uitslag. Als er geen onregelmatigheden worden geconstateerd, dan is het definitieve examenresultaat gelijk aan het voorlopige resultaat. Zie ook artikel 12 van het examenreglement dat je hiernaast kunt downloaden.

De inloggegevens voor je persoonlijke account staan op de boekingsbevestiging, die je per mail toegestuurd hebt gekregen. Binnen vier weken na het examen krijg je het diploma thuisgestuurd, met de definitieve cijferlijst. Zijn er verschillende examens nodig voor jouw diploma? Dan krijg je het diploma thuisgestuurd nadat je alle onderdelen hebt afgerond.

Stichting Pharmacon Visual

Wat moet ik doen als ik mijn diploma kwijt raak?

Als je je diploma kwijt bent, kun je een diplomaverklaring opvragen. Daarin staat dat je je diploma gehaald hebt. De kosten daarvoor zijn € 25,-. Je vindt hier het aanvraagformulier.

Stichting Pharmacon Visual

Kan ik een geboekt examen annuleren?

Ja, een geboekt examen kun je annuleren tot en met 7 dagen voorafgaand aan de examendag. Je krijgt de helft van het betaalde examengeld terug. Als je later annuleert, betaal je de volledige examenkosten. Wil jij je examen annuleren? Dit kun je doen via je persoonlijke account. De inloggegevens voor je persoonlijke account staan in de boekingsbevestiging die je via de mail toegestuurd hebt gekregen. Kun je het examen niet maken om een medische reden of overlijden van een naast familielid, dan gelden aparte voorwaarden: zie het Examenreglement artikel 6.3.

Stichting Pharmacon Visual

Kan ik mijn examen verplaatsen?

Ja, dat kan. Tot en met 7 dagen voorafgaand aan de examendag kun je het examen verplaatsen naar een andere datum, tijd of locatie. Het examen verplaatsen is gratis als de nieuwe examendatum niet later valt dan 90 dagen na de boekingsdatum van het oude examen. (Dit is de datum waarop je het examen hebt geboekt en die op de bevestiging staat, en dus niet de examendatum.) We kunnen de termijn van 90 dagen niet borgen als deze in het boekingsprogramma overschreden wordt.

Wil je het examen verplaatsen naar een datum later dan 90 dagen na de boekingsdatum van het oude examen? Dan moet je een nieuw examen inboeken en ook opnieuw betalen. Je kunt zelf je examen verplaatsen via je persoonlijke account bij Pharmacon. De inloggegevens van je persoonlijke account staan vermeld in de boekingsbevestiging die je via de mail toegestuurd hebt gekregen.

Als het examen via jouw opleider is ingeboekt, neem dan contact op met jouw opleider om je examen te verplaatsen.

Stichting Pharmacon Visual

Kan ik ook mondeling examen doen?

Heb je ernstige examenvrees of ben je dyslectisch? Misschien kun je het examen dan mondeling doen. Om mondeling examen te kunnen doen, moet je een medische verklaring hebben. Bij het mondeling examen worden de examenvragen en antwoorden voorgelezen door een examinator, en jij geeft via de computer de antwoorden. Het examen is gelijk aan een regulier examen. Meer informatie, inschrijving en kosten vind je hier.

Stichting Pharmacon Visual

Ik heb door dyslexie extra tijd nodig voor het examen, kan dat?

In dat geval raden we je aan om de pagina speciale examens te raadplegen.

Let op: als je zelf al een examen hebt ingeboekt, kan er geen extra tijd meer worden toegevoegd. Ook is het niet mogelijk om een examen met extra tijd zelf om te boeken. Als je wilt omboeken, neem dan contact op met ons kantoor. Wanneer je zelf een examen met extra tijd omboekt, vervalt de extra tijd.

Stichting Pharmacon Visual

Hoe werkt het met de proefexamens?

Voor meer informatie over het inschrijven voor de proefexamens, ga naar Proefexamens en Veelgestelde vragen over proefexamens.

Stichting Pharmacon Visual

Kan ik vragen stellen over de lesstof?

Inhoudelijke vragen over de lesstof worden door jouw opleidingsinstituut beantwoord. Het examen staat hier los van.

Stichting Pharmacon Visual

Helaas, ik heb mijn examen niet gehaald. Wat nu?

Het is handig om zo snel mogelijk opnieuw examen te doen. Hoe sneller je dat doet, hoe minder moeite en tijd het kost om de examenstof opnieuw te leren. Ook is de kans groter dat jouw lesmateriaal actueel is. Online inschrijven voor een herexamen gebeurt via jouw persoonlijke account bij Pharmacon. De inloggegevens voor je persoonlijke account staan in de boekingsbevestiging van het eerste examen.

ls het examen via jouw opleider ingeboekt? Dan verloopt het inboeken van het herexamen ook via jouw opleider. Het is niet mogelijk om telefonisch een herexamen in te boeken.

Stichting Pharmacon Visual

Ik wil weten wat ik fout heb gedaan. Hoe kan ik mijn examen inzien?

Als je je examen wilt inzien, dan kan je daarvoor een boeking maken via onze boekingssite op een examenlocatie bij jou in de buurt. De kosten voor een inzage bedragen voor 2023 € 28,50 (inclusief BTW). Je kunt dan gedurende een half uur je laatst gemaakte examen inzien. Let op er moet minimaal een week tijd zitten tussen de boeking van de inzage en de datum van de inzage zelf. Gemaakte examens sturen we niet op. Kijk voor meer informatie op Inzage examen.

Stichting Pharmacon Visual

Ik heb extreme examenvrees en ben al eens gezakt. Wat moet ik doen?

In bijzondere gevallen kun je een speciaal examen doen, zoals een  een individueel examen. Dan kun je het examen inkijken dat je niet hebt gehaald en aansluitend examen doen zonder de aanwezigheid van andere examenkandidaten. Dit gebeurt op ons kantoor in Maarssen. Als je hierover meer  wilt weten, kun je bellen met het examenbureau op 0346-584210 of mailen naar examens@pharmacon.nl.

Stichting Pharmacon Visual

Ik wil graag een factuur van het examen. Hoe regel ik dat?

De factuur van het examen kun je opvragen door een mail te sturen naar examens@pharmacon.nl. Vermeld in deze mail wie examen gaat doen, over welk examen het gaat en de datum van het examen.

Stichting Pharmacon Visual

Ik heb een klacht over een examen. Waar kan ik terecht?

Pharmacon neemt klachten van examenkandidaten heel serieus. Binnen 6 weken na de examendatum, kun je een klacht indienen via het contactformulier. Meer informatie over de klachtenprocedure vind je in het examenreglement dat je hiernaast kunt downloaden.

Stichting Pharmacon Visual

Ik ben het niet eens met de uitslag van mijn examen. Wat nu?

Als je je niet kunt vinden in de uitslag, kun je bezwaar maken. Hoe dat werkt, lees je in het examenreglement hiernaast. Bezwaar indienen doe je via het contactformulier.

Stichting Pharmacon Visual

Ik heb vragen over de examenuitslag en over het toesturen van mijn diploma.

Bij vragen over de examenuitslag of het toezenden van je diploma, kun je het contactformulier invullen. Dan nemen we binnen 3 werkdagen contact met je op.

Stichting Pharmacon Visual

Ik heb een vraag over nascholing

Voor vragen over nascholing kun je bij het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD) terecht.

Stichting Pharmacon Visual

Hoe kan ik in Suriname een examen of inzage aanvragen?

Vanuit Suriname kunnen er geen betalingen via iDeal worden gedaan. Je kunt het examen dus niet zelf aanvragen, dit gebeurt via Pharmacon. Om examen te doen in Suriname, of een inzage van het gemaakte examen aan te vragen, kunnen onderstaande formulieren worden gebruikt.

Stichting Pharmacon Visual

Heb je een vraag, klacht of bezwaar?

Een vraag stellen:

 • Wil je meer weten over de examenuitslag of over het toezenden van je diploma, dan kun je het contactformulier invullen. We nemen binnen 3 werkdagen contact met je op.
 • Voor andere vragen kun je contact met ons opnemen per telefoon of e-mail. Telefonisch kan dat elke werkdag tussen 9.00 en 17.00 uur op 0346 – 58 42 10.
 • Met vragen over de lesstof kun je terecht bij je opleidingsinstituut.

Een klacht indienen:

 • Pharmacon vindt het belangrijk dat de examens goed verlopen. Daar besteden we dan ook veel aandacht aan. Toch kan het gebeuren dat er iets niet goed gaat. Heb je een klacht over de inschrijfprocedure, het verloop van het examen of het examen zelf, dan nemen we die serieus. We doen dan ons best om samen met jou tot een goede oplossing te komen.
 • Een klacht kun je indienen tot 6 weken na de examendatum. Binnen 2 weken krijg je een reactie van ons. Voor het indienen van een klacht kun je het contactformulier invullen.
 • Lees meer over de klachtenprocedure in het examenreglement, dat je hiernaast kunt downloaden

Bezwaar maken:

 • Ben je het niet eens met de examenuitslag? Dan kun je bezwaar indienen.
 • De examencommissie bekijkt of je bezwaar terecht is.
 • Bezwaar indienen kan tot 6 weken na de examendatum. Binnen 2 weken krijg je een reactie van ons. Voor het indienen van bezwaar kun je het contactformulier invullen.
 • Lees meer over de bezwaarprocedure in het examenreglement dat je hiernaast kunt downloaden.
Stichting Pharmacon Visual

Ik heb een andere vraag

Voor andere vragen kun je contact met ons opnemen. Je kunt hier het contactformulier invullen. Telefonisch contact kan van maandag tot en met woensdag tussen 9.00 en 17.00 uur op 0346 – 58 42 10.

Stichting Pharmacon Visual