Drogist

Een Pharmacon-diploma geeft zekerheid
1.360 uitgereikte diploma's in 2022
70% van de gediplomeerden slaagt in 1 keer
Erkend door het ministerie van VWS

De drogist is verantwoordelijk voor de verkoop van zelfzorggeneesmiddelen. Ook de inkoop van producten en het leiding geven aan medewerkers horen meestal bij de taken van de drogist.

Een uitdagende functie, waar veel kennis en vaardigheden voor nodig zijn.

Het Pharmacon-diploma bewijst dat uw medewerker als  drogist aan de wettelijke eisen voldoet en de verantwoordelijkheid kan en mag dragen om klanten te adviseren. Dat u daarop kunt vertrouwen, bewijst het feit dat het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven de Pharmacon-diploma’s accepteert voor het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg. Het diploma Drogist is ook vereist voor drogisten die filiaalmanager of bedrijfsleider willen worden.

Alle kennis voor een goed klantadvies

Van een medewerker die drogist is, mag de klant verwachten dat die alles weet over zelfzorgmiddelen en uiteenlopende gezondheidsklachten. De drogist moet dus over alle kennis beschikken voor een gedegen advies en voor het herkennen van klachten waarmee de klant beter naar de huisarts of apotheek kan gaan. Ook communicatieve vaardigheden zijn belangrijk, zowel voor het klantcontact als voor het aansturen van de medewerkers. Uw medewerkers is als drogist verantwoordelijk voor de zorg die de medewerkers in de drogisterij verlenen. Hierbij hoort ook goed voorraadbeheer, product- en assortimentkennis en bijhouden van actuele ontwikkelingen, maar ook leiding geven en toezicht houden op advisering en verkoop door de medewerkers. Daarnaast is kennis van de wet- en regelgeving vereist. Een Pharmacon-diploma geeft de zekerheid dat de drogist over de juiste kennis beschikt om het vak goed uit te oefenen.

Inschrijven en betalen van examens

Uw medewerkers kunnen zelf online een examen boeken op een datum en locatie naar keuze. Pharmacon biedt het examen op meer dan 10 verschillende locaties in het land aan, zodat reistijd en reiskosten beperkt blijven. Door de vrije keuze in examendata kan het diploma in de kortst mogelijke tijd behaald worden.

Drie modules: Adviseren 1, Adviseren 2 en Toezicht

Kandidaten voor het diploma Drogist doen examen in drie modules: Adviseren 1, Adviseren 2 en Toezicht. De modules Adviseren 1 en Adviseren 2 kan uw medewerker halen met aparte deelmodules of tegelijk afsluiten in het examen Adviseren Compleet.

Apothekersassistenten

Voor apothekersassistenten die het vakdiploma Drogist willen halen, heeft Pharmacon een speciale module ontwikkeld: “Assistent drogist voor Apothekersassistenten”. Als zij naast deze module ook de module Toezicht halen, ontvangen zij het diploma Drogist. Voordat het diploma wordt uitgereikt, dient de apothekersassistente haar diploma Apothekersassistente te laten registreren bij Pharmacon. Deze verkorte route is alleen voor apothekersassistenten.

Voorbereiden op het examen

Pharmacon helpt uw medewerkers bij de voorbereiding op het examen met proefexamens en handige tips. Ook zijn de exameneisen duidelijk omschreven. Alles is erop gericht om uw medewerkers zo snel mogelijk te laten slagen voor hun examen.

Cijferlijst en diploma

Uw medewerker weet direct of de module behaald is, want na afloop van het examen is het resultaat op het beeldscherm te zien. Met een eindcijfer 6 of hoger is uw medewerker geslaagd voor het examen. Het diploma met de definitieve cijferlijst wordt binnen vier weken na het behalen van de laatste module toegestuurd op het huisadres. Als er meerdere deelexamens moeten worden afgelegd, dan wordt het diploma toegestuurd nadat álle onderdelen zijn afgerond.

Heeft u vragen?

Als u vragen heeft over de examens van Pharmacon, kijk dan op de pagina Veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Bel of mail ons en we staan u graag te woord.

Stichting Pharmacon Visual